„IceBottleChallenge.org“ ВО МЕДИУМИТЕ

 

Утре во Прилеп започнува највозбудливото натпреварување: Започнете го предизвикот и освојте 14-каратно златно шише (ВИДЕО)

 

Глобалниот предизвик за почист свет „IceBottleChallenge.org“ започна

http://ovde.mk/6941

 

https://a1on.mk

 

https://lokalno.mk

 

https://time.mk

 

https://www.tvnova12.mk

 

https://infosega.org.mk

 

https://grid.mk

 

https://makpress.mk

 

https://www.mkd.mk

 

https://daily.mk

 

Утре во Прилеп започнува глобалниот предизвик „IceBottleChallenge“

 

Глобалниот предизвик за почист свет „IceBottleChallenge.org“ почнува од Македонија

 

https://standard.mk

 

SVRTI SHISHE ZA POCHIST SVET !! / MEET-UP

Published on Oct 8, 2018

 

ОГРОМЕН НАСТАН!!

Published on Oct 8, 2018

 

Акција „Македонија без отпад 2018 година“ на светскиот ден на чистење

Source: https://sitel.com.mk

 

Posted by Министерство за животна средина и просторно планирање on Saturday, September 15, 2018

Published on Sep 15, 2018

 

 

„КАКО СИТЕ ЗАЕДНО ДО ПОЧИСТ СВЕТ СО ГЛОБАЛНИОТ ПРЕДИЗВИК IceBottleChallenge.org „


Иницијатива за светски ден на добрите навики – World Good Habits Day


Прилеп, Октомври 2018

На 15 септември на светскиот ден на чистењето, 2018 World Cleanup Day, кој се одржа низ цела Македонија со главен настан во Општина Кисела Вода, здружението за почист свет (BottleRecycle.org) Ботал рисајкл дот орг, во соработка со здружението Гоу Грин и Министертсвото за животна средина и просторно планирање, во првата фаза од акциониот план во делот за зголемување на свеста, го представи глобалниот предизвик, IceBottleChallenge.org со главна цел, преку играње, забава и награди, да ја зголеми свеста, особено кај најмладите, за проблемот со загадувањето на животната средина, со посебен нагласок на пластичните шишиња. (http://icebottlechallenge.org/news)

За официјално да се означи почетокот на предизвикот IceBottleChallenge.org за почист свет, преку новата младинска ЕКО револуција, на 11 Октомври од градскиoт плоштад од Прилеп, со почеток во 11 часот, како што во минатото пукнала првата пушка, предвиден е настан кога ќе биде свртено првото шише, Bottle Flip за почист свет, каде преку игра, забава и награди младите треба да добијат инспирација за стекнување на добри навики за фрлање на отпад во корпа.

Со предизвикот се предизвикани сите да свртат шише за почист свет, истовремено да пријават екипа за Bottle Flip турнир за сезона есен / зима 2018/2019 и да предизвикаат 3 од свооите пријатели да го направат истото за сите заедно ја прошириме пораката со цел што поголем број да се вклучат во турнирот и во борбата против загадувањето на животната средина.

Претседателот на здружението Влатко Наумовски го објаснува спојот на два светски тренда во една уникатна целина: „Со предизвикот IceBottleChallenge.org, кој е комбинација на забавно и корисно како пандам на предизвикот Ice BUCKET Challenge, каде многу познати личности се потураа со кофа ладна вода, сакаме на сличен и необичен начин, преку свртување на пластично шише (Bottle Flip), да го привлчеме вниманието на јавноста кон овој голем еколкшки проблем, да ја разбудиме свеста и да инспирираме заедничко дејствување кон решавање на проблемот преку стекнување на добри навики и воедно да покрениме иницијатива за светски ден на добрите навики – World Good Habits Day.„

„Затоа со цел да придонесиме за ширење на оваа порака, сакам да ги предизвикам сите оние кои што се грижат за животната средина, да го прифатат предизвикот, да регистрираат екипа за Bottle Flip турнир сезона 2018/20119 и заедно со нас, сите заедно, да свртме шише (Bottle Flip) за почист свет.“  

Претседателот појаснува: „ Снимете го вашиот (Bottle Flip) или (Bottle Flip) од некој ближен, или на цела екипа, поставете го видеото на вашиот Facebook профил и истовремено предизвикајте минимум 3 пријатели што ќе го направат истото и ќе ја прошират пораката понатаму. Не заборавете да ставите етикета на шишето со логото на предизвикот IceBottleChallenge.org како и да го ставите линкот www.IceBottleChallenge.org во пораката на вашиот пост на социјалните мрежи.„

Сингл или екипи за Bottle Flip турнирот може да се пријават на линкот www.IceBottleChallenge.org/apply

Во продолжение погледнете го официјалното видео од предизвикот IceBottleChallenge.org на линкот  http://icebottlechallenge.org/

Инаку општо е познато дека продажбата на пластични шишиња на глобално ниво изнесува околу 1 милион шишиња во минута или околку 1 милјарда и 440 милиони шишиња дневно, а само околу 50% се рециклираат, додека останатите 50% претставуваат голема закана за животната средина за што мора да се делува час поскоро.

Со овој проект практично планираме да навлеземе во сржта на проблемот со отпадот, со што ќе се работи суштински на решавање на проблемот преку стекнување на добри навики, а не преку континуирано отстранување на последиците кои нема да прекинат се додека не се одстрани причината, а додека со градењето на глобалната креативна зелена армија Ice Bottle Army, планираме да работиме на изнајдување и имплементирање на алтернативни употребни вредности на отпадот делимично преку интернет форум за искажување на различни мислења, а по принципот Act Localy – Implement Globaly, и конечно во план е да се работи на проектот Plastic Bottle Terminator, преку кој треба да се овозможи полесно управување со отпадот со пластични шишиња вклучувајќи ги и самите домаќинства.

Досега поддршка добивме од Витаминка, Пекабеско, Еликсир, Тинекс, Каз Груп, Комфи Ангел, Техно-маркет, Грид, Гинис принт како и здружениата еко велосипедист и аларм за природата

Истовремено здружението за почист свет (BottleRecycle.org) Ботал рисајкл дот орг, упатува апел до сите општествено одговорни компании, да се приклучат кон овој предизвик и  да придонесат да се прошири пораката што е можно повеќе.

За повеќе информации правните лица може да се обратат на 070 256 000, а секој што би сакал симболично и инстантно да допринесе и да се вклучи во борбата за почист свет може да не поддржи преку донација од мрежата на Телеком на 070 143 401 (повик 100 ден.), наскоро и до мрежата на ВИП

 

 

Почитувани,

Денес е денот кој треба да биде запаметен како голем ден за животната средина,

Денес е денот кога грижата за животната средина треба да стане многу поинтересна,

Денес е денот кога треба да започне глобалниот предизвик за почист свет
IceBottleChallenge.org кој има за цел на еден забавен и необичен начин, преку
играње, игра и забава, со свртување на пластично шише, така наречен Bottle Flip, да го привлече вниманието и да ја разбуди свеста, особено кај најмладите,
за глобалниот проблем со загадувањето со пластичните шишиња.

ЗАТОА СИТЕ ЗАЕДНО ДА ГО ПРИФАТИМЕ ПРЕДИЗВИКОТ, ДА СВРТИМЕ ШИШЕ ЗА ПОЧИСТ СВЕТ, И ДА ЈА ПРОШИРИМЕ ПОРАКАТА ПОНАТАМУ, А СЕКОЈ КОЈ САКА НАТПРЕВАР, ЗАБАВА И НАГРАДИ МОЖЕ ДА ПРИЈАВИ ЕКИПА ЗА ТУРНИР ВО BOTTLE FLIP СЕЗОНА ЕСЕН ЗИМА 2018 2019

Денес, како претседател на здружението, официјално ќе го започннам предизвикот и симболично ќе свртам шише за почист свет.

Сега сте вие на ред. Ве повикувам сите вас кои искрено сте заинтересирани за почиста животна средина да го прифатите предизвикот, да ја проширите пораката понатаму и да ги поддржите напорите за изнајдување на одржливо решение за проблемот со пластиката со кој помалку или повеќе сите се соочуваме.

Да покажеме дека Македонија стварно сака еден почист свет, со тоа што сите заедно ќе одговориме на предизвикот, ќе предизвикаме најмалку три од нашите пријатели и ќе ја прошириме пораката понатаму.

Нека целиот свет го слушне гласот на Македонија.

За крај сите заедно да направиме еден групен Bottle Flip и да пробаме да влеземе во Гинисовата книга на рекорди.

Со среќа, добра забава и чиста пророда.